Pápes Éva: Királylányok, tündérek, boszorkányok – A nő három arca a mesében (könyvbemutató)

December 12-én, csütörtök este 6 órától Pápes Éva Királylányok, tündérek, boszorkányok – A nő három arca a mesében című könyvének a bemutatójára kerül sor a Guttemberg könyvesboltban, Csíkszeredában.

A könyvről:

Utaztál-e már  “vakon,csak belső képek segítségével ”, (tündérbőrben, táltosháton vagy seprűnyélen) és többet láttál meg a világból és magadból, mint valaha ? Hiszed-e, hogy a kőkemény vastörvény,  hogy “a jó mindig győz a végén” – igaz ?Hogy a világban a szépség, a jóság, a szeretet és a bátorság a legfőbb minőség, de ott kell legyen melletettük mindig a sötét is? És ez önmagában maga a Rend, ami életben tartja és működteti a világot?

Ideje, hogy útrakjelj!

Tovább

Cipősdoboz akció

Egyesületünk a Caritassal valamint a németországi Kerekasztal Lovagrend és Nőegylettel közösen megszervezte immár hagyományossá váló cipősdoboz akcióját, valamint évzáró ünnepségét. Kedden délután a Központunkba járó gyerekek énekei, rövid előadása tette hangulatossá a Csíkszentmártoni Sportközpontban megtartott eseményt. Az esemény keretében több mint 150 gyereket ajándékoztunk meg.  A fényképek itt megtekinthetőek.

Lépésről lépésre a hatékonyabb integrációért

Egyesületünk 2013. július 1. – november 31.  között, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság, valamint Hargita Megye Tanácsának támogatásával  egy olyan projektet bonyolít le, amelynek célja a fejlődési zavarral élő gyermekek iskolai  inklúziójához, társadalmi integrációjáhozhoz szükséges készségeinek fejlesztése. A projekt költségvetése 14.000 lej, melyből 10.000 lej a Hargita Megyei Szociális és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság támogatása.

A projekt keretén belül szakembereink, magyarországi gyermekneurológusok segítségével több mint 50 gyermek felmérését végezték el, melyek alapján 40 gyermeknek és szüleiknek ajánlottunk fel csoportos fejlesztést. Az intenzív csoportos fejlesztések szeptember elején indultak el 40 gyermek részvételével. A csoportokat korosztály szerint osztottuk fel. A már iskoláskorú gyermekek két csoportja  délután jár a foglalkozásokra . A két délelőtti csoportunkban viszont 3 és 7 év közötti gyerekek vesznek részt, amelyek között óvodások is vannak.

Tovább

Eszköztár bővítés

Munkatársaink kitartó munkájával, alapítványunk (Prosperitas Vitae Egyesület) révén, sikeresen tovább tudtuk bővíteni a gyermekek megfelelő módon történő fejlesztéséhez szükséges eszköztárunkat. A fejlesztő eszközök beszerzése pályázatok megnyerésével (szivárvány-terápia eszközei – MOL pályázat, csoportos eszközök – gyermekvédelmes pályázat, használt számítógépek – Assoclic pályázat) illetve magánszemélyek támogatásával valósult meg. Ezúton is köszönjük mindenkinek a támogatást.

Befejeződtek nyári táboraink

Most már hagyományszerűen, idén is sor került nyári táborainkra.

A Szivárvány terápiás táborunk a MOL-pályázat keretén belül került megrendezésre a saját gyerekeink részére, valamint a rajzversenyünk (Hogyan látom én a más gyerekeket) kis nyertesei számára.  Célja a másság elfogadása, az érzések, élmények kifejezése, az együttműködés, illetve az önbizalom fejlesztése volt. Az idén ismét megrendezett Suliváró táborunk pedig iskolaelőkészítő jellegű volt, első, ill. előkészítő osztályba induló gyerekeknek, az iskolai beilleszkedéshez szükséges készségek megszilárdításának céljából.

Mindkét táborunk nagy sikernek örvendett a gyermekek és a szülők körében. Kérjük, nézzék meg a képeinket!

Béres Mária Montessori nyomán kidolgozott képzése

Nagy érdeklődésnek örvendett a 2013 júliusában Központunkban megszervezett Béres Mária gyógypedagógus, óvoda- és fejlesztő pedagógus Montessori nyomán kidolgozott képességfejlesztő tanfolyama.
A képzés olyan gyógypedagógusoknak, fejlesztőpedagógusoknak szólt, akik újfajta innovatív tanulási technikát szerettek volna megismerni, elsajátítani. A képzés során választ kaphattunk arra, hogyan valósítható meg a kompetenciák kibontakoztatása illetve fejlesztése a BMM segítségével a SNI gyermekek körében, illetve hogy milyen hatással van a gyermekekre az újszerű környezet, a “szabadság” , a választás lehetősége?   Hogyan lehet a tantervben megfogalmazott hagyományos tartalmakat kicsit másként, mégis sikeresen továbbadni a tanulóinknak?

Sikeres mesepedagógia képzés

Sikerrel zárult a 2013 július 23-24 között megszervezett Mesepedagógia-képzés Központunkban. A tanfolyamot Bajzáth Mária, a Palóznaki Meseterápia Központ munkatársa, a mesepedagógia kidolgozója tartotta pedagógusoknak, szülőknek, ill. gyereknevelésben érdekelt segítőfoglalkozású szakembereknek arról, hogy kinek, mit, mikor és hogyan meséljünk.
Valóban, a mesék az ember jobbik énjét szólítják meg, tehát ha lehet, minél többet meséljünk gyerekeinknek!

Óvodások/iskolások fogadása a Mezítlábas parkban

Tavasztól őszig iskolás és óvodás csoportokat fogadunk központunkban. Célunk a Mezítlábas parkkal való ismerkedés, annak jótékony hatásának megtapasztalása. Egyúttal a gyerekek és az őket kísérő pedagógusok belátást nyerhetnek az intézményünkben folyó tevékenységekbe.

A csoportok előzetes bejelentkezés alapján jöhetnek. Tel.:0266-332100

Márciustól Csíkszeredában is dolgozunk

 

A Csíkszeredai Megyei Kórház vezetősége jóvoltából márciustól a csíkszeredai régi kórház udvarán levő kicsi házban is dolgozunk. A vizsgálatok, illetve a fejlesztések nagyrésze továbbra is Csíkszentmártonban zajlik. A kicsi házban csak fejlesztések folynak, speciális esetekben, előzetes elbírálás alapján. Információt kérni, fejlesztésre jelentkezni a 0266-332100-as telefonszámon lehet.

Hároméves a Csíkszentmártoni Korai Központ

A Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ 2013 februárjában ünnepelte fenállásának harmadik évfordulóját. Ez alkalommal dr. Demeter Ferenc, a Hargita Megyei Kórház menedzser igazgatója köszöntötte intézményünk alkalmazottait, elismeréssel méltatva munkánkat.

Központunk fő célja, hogy minél több gyereknek, minél korábbi életkorban szakszerű segítséget tudjunk nyújtani, ehhez azonban továbbra is szükségünk van az Önök támogatására. Kérjük, támogassa adója 2%-nak felajánlásával a Prosperitas Vitae Egyesületet, amellyel segíthet az eltérő fejlődésű kisgyermekek életkörülményeinek javításában!

Segítségüket előre is köszönjük.