„KEREKASZTAL A KORAGYERMEKKORI INTERVENCIÓÉRT” beszámoló

Pénteken nem evett meg Csíkszeredában senkit a medve,
ami nagyon jó hír! Amit viszont szintén nagyon fontos lenne tudni, az, hogy

Romániában évente több tízezer gyermeknek kevesebb esélye van optimálisan fejlődni, mint a legtöbb Európai országban.

Beszámoló a korai intervencióért szervezett kerekasztalról:

November 10.-én pénteken a Prosperitas Vitae Egyesület kezdeményezésével Kerekasztal beszélgetés zajlott a korai intervencióról, vagyis a gyermekek korai optimális fejlődésének biztonságosabbá tételéről Romániában.

Romániában hírértéke leginkább a medvés és hasonló szenzációba illő történetknek van, de
nem sokan vannak tudatában, hogy az állam nem biztosítja, a rendszeres korai szűrést, a testi –lelki fejlődés folyamatos nyomonkövetését, hogy születésük után három illetve gyakran öt éves korig csak a szülőkön múlik, hogy kiderüljön, ha valami veszélyezteti a fejlődésüket.
Ebben a fejlődési időszakban alapozódik meg személyiségünk és felnőttkorig kihatóan testi, pszichés és értelmi egészségünk.
Ha valami nincs rendben a fejlődéssel ebben az intenzív formálódási periódusban sokkal hatékonyabb minden beavatkozás, akár enyhe , akár súlyos zavarról van szó.

A másik nyugtalanító hír az,
hogy, ha kiderül, hogy baj van, nem biztos hogy megfelelő segítségehez lehet jutni.
Romániában a fejlődési zavarral élő gyermekek korai ellátása (de a későbbi is nagyrészt) a többnyire szülők, vagy külföldi alapítványok által kezdeményezett civil szervezetekre háruló feladat.
Nincs államilag működtetett korai fejlsztő hálózat, kevés a speciálisan erre a korosztályra szakosodott szakember és a leginkább rászorultak nem jutnak segítséghez.Vidéken és kisvárosokban, vagy a gyengébb anyagi körülmények között élők egyáltalán nem jutnak hozzá.Körülbelől 5-10 olyan alapítvány van Romániában ,ahol korai fejlesztésre szakosodtak.

A kerekasztal szervezésének a célja egy olyan összefogás és kampány elindítása, amely a romániai kora gyermekkori és a speciális szükségletű gyermekek egszségügyi, oktatási és gyermekvédelmi szolgáltatásainak javításához és a nemzeti korai intervenciós hálóza megalapításához vezet.

Részletesebben a kerekasztalról:

Sógor Enikő, miután felvázolta a romániai szolgáltatások hiányosságait és felhívta a figyelmet, hogy Romániában nincs tudatában a társadalom és a politikum sem, hogy mit veszít, amikor nem ismeri fel a korai évek meghatározó jellegét az egész életen át tartó egészség és sikeresség szempontjából.
Pár jó kezdeményezést hozott fel példának főleg besztercei „Inocentii „ és a kisinyói „Voinicel”alapítvány, a vásárhelyi Alpha Transilvánia,a szatmári Scheffer János alapítvány esetét és a jóléti országokból párat.
Végül összefogásra kérte fel a résztvevő szülőket, szakembereket, megyei intézményvezetőket, és a jelenlevő politikusokat.
„Közismertté kell tenni a problémát annak érdekében, hogy változzon a helyzet és rá kell venni a román kormányt arra, hogy létrehozzon egy országos korai fejlesztő szolgáltatási rendszert” – nyomatékosította a korai fejlesztés területén szükséges mielőbbi lépéseket.

A résztvevők egy kérést írtak alá, amelyet eljuttatnak Románia miniszterelnökéhez és kormányához. Ugyanakkor európai parlamenti képviselőkhöz is címeztek egy kérést, annak érdekében, hogy az Európai Parlament segítségével is nyomást gyakorolhassanak a román kormány szociálpolitikájára. A jelen lévő RMDSZ-es – Korodi Attila és Csép Éva Andrea romániai parlamenti, illetve Sógor Csaba európai parlamenti – képviselők támogatásukról biztosították a kezdeményezést.
„Az Unió nem tud kötelező érvénnyel beleszólni a tagállami hatáskörbe tartozó szociálpolitikai kérdésekbe, de figyelemfelkeltő eszközzel és a jó példák megosztásával, azok szorgalmazásával segíteni tudja a korai fejlesztés ügyét is. Az Európai Parlament Foglalkoztatási és Szociális Bizottságában (EMPL) ezzel és hasonló kérdésekkel is rendszeresen foglalkozunk” – mondta Sógor Csaba az eseményen. Korodi Attila és Csép Éva Andrea pedig mindketten hangsúlyozták, hogy a kérdés megoldása érdekében teljes összefogásra, illetve a nyilvánosság bevonására van szükség annak érdekében, hogy a problémát szélesebb körben is tudatosítsák és megismertessék.
Csép Andrea az RMDSZ szociális ügyekért felelős képviselője személyesen felvállalta a Prosperitas Vitae egyesület kezdeményezését.

Elekes Zoltán a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője és Elena Mandru, a speciális oktatásért felelős Hargita megyei szaktanfelügyelő szintén, a mindkét szakterületen jellemző, 0-3 éves korúaknak szóló szolgáltatás hiányról és a rendszerben dolgozó szakemberek alacsony létszámáról, a koncepció és a pénzhiány okozta nehézségekről beszéltek. Demeter Ferenc, a Hargita megyei sürgősségi kórház menedzserigazgatója pedig a törvény által szabályozott egészségügyi struktúrák működését nehezítő tényezőkre és a rendszer alulfinanszírozottságára mutatott rá.

A kerekasztal részeként felszólaló szülők és szakemberek a Hargita, Maros, illetve Szatmár megyei civilszervezeti intézmények képviseletében is a saját területükön tapasztalt nehézségekről is számoltak be. A találkozó résztvevői egyhangúan üdvözölték a kezdeményezést, a támogatás hiányából származó problémák mellett a korai gyermekkori intervenciós szolgáltatás felelős minisztériumának, vagyis szakágazatának a kijelölését találták a legnehezebb megoldásra váró feladatnak.

A résztvevők a találkozó végén aláírták a helyzet megoldását sürgető dokumentumot és kijelölték a következő lépéseket az országos korai intervenciós hálózat kialakítása kapcsán. A folyamat továbbgördítése érdekében további kerekasztal-beszélgetéseket szerveznek más megyeszékhelyeken is: decemberben megalakítanak a helyi szolgáltatási rendszer javítása érdekében egy munkacsoportot, jövő márciusban pedig megszervezik a már bejelentett helyi konferenciát, illetve egy másik, nemzetközi jellegű konferenciát is terveznek, amelyre majd az Európai Parlamentben kerül sor.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>