Gyógytorna, mozgásfejlesztés

A mozgásterápia alapja a fizikális vizsgálat, amely alapján összeállított egyénre szabott gyógytornakezelést végzünk.

Az egyénre szabott gyógytorna nagy előnye a csoportossal szemben, hogy csak egy gyerekre fókuszálva, az ő problémájával specifikusan foglalkozik a gyógytornász.

A vizsgálat után, amelyet gyerekneurológus, gyógytornász és pszichológus együtt végez, rövid- és hosszútávú kezelési terv készül.

Egyéni gyógytorna esetében a terápia 45-50 perces a gyerek állapotától függően.

A leggyakrabban előforduló problémák:

 • mozgásfejlődési lépések kimaradtak ( pl. sose mászott )
 • tanulási problémák
 • részképesség zavarokkal küzdő gyermek
 • hiperaktív gyermek
 • mozgáskoordináció vagy egyensúlyzavar
 • mozgásfejlődésében elmaradt gyermek
 • finommotorikus ügyetlenség

Csoportterápia :

Kislétszámú csoportokban tartjuk. Ez nagyon eredményes forma. Alkalmazkodásra, türelemre tanít, a gyerekek egymást utánozzák és motiválják.

Tartásjavító és lúdtalp esetén alkalmazzuk.

Gyermekkorban amikor a test hirtelen növekedésnek indul a gerinc veszélynek van kitéve.

Az idejében elkezdett gyógytorna megelőzheti a későbbi súlyos problémák kialakulását, mint a gerincferdülés vagy akár porckorongsérv.

A hanyagtartás az esetek nagy részében a mozgásszegény életmód következménye. Már gyerekkorban előfordul és ebben az időben lehet a legtöbbet tenni a megszüntetéséért. A tartási problémák nagy része időben elkezdett rendszeres kezeléssel megszüntethetők.

A csoportos tartásjavító torna célja a törzsizmok ( hasizom, hátizom ) megerősítése helyesen korrigált törzs helyzetekben.

A gyógytorna program 50 perc, céljai :

 • vázrendszer satikai problémáinak megelőzése
 • tartáshibák megelőzése
 • meglevő tartáshibák korrigálása
 • egyoldalú terhelések megelőzése, csökkentése
 • mozgáskészség javítása
 • mozgáskoordináció javítása

 

 

TSMT

TSMT azaz a Tervezett Szenzomotoros Tréning, a Lakatos Katalin PhD által kidolgozott regressziós szemléletű, neuro- és szenzomotoros vizsgálatokat figyelembe vevő, igen sok fejlesztő feladattal rendelkező, eszközigényes mozgásfejlesztési lehetőség. Elméleti alapja azonos a szenzoros integrációs terápiákéival (pl. Ayres terápia), de hatásmechanizmusa  alaposabban kidolgozott, mivel az edzéselmélet alapszabályainak is  megfelel.

A TSMT intenzív, otthoni, a szülőknek betanítható egyéni terápia, karakterisztikus eszközökkel.  Okosító torna néven is fut, mert mozgás által a gyermek agyát fejleszti.  Konkrét feladatok elvégzésével fejleszt. A gyerek felmérése után az ő aktuális  fejlettségi szintjének megfelelő feladatsort kell begyakorolni a terapeutával, majd ezt a szülőnek otthon kell elvégeztetni napi szinten. 6-8 hét múlva kell újra találkozni a szakértővel, aki megnézi a fejlődés mértékét, és egy újabb, nehezebb feladatsort állít össze.

Miben tud segíteni a TSMT? Megkésett beszédfejlődés, tanulási, magatartási, beilleszkedési zavarok, autizmus spektrum zavar, értelmi elmaradás, hiperaktivitás, figyelemzavar, egyensúlyi zavar, ügyetlen mozgás, feladat- és szabálytudat hiánya, önbizalom, önismeretfejlesztés.

Hány éves korban? 1-12 éves kor között

Az egyéni TSMT-terápia alkalmazásával sok kisgyermek válik vizsgálhatóvá, együttműködővé, kezd el beszélni, utánozni, játszani, figyelni, ill. kommunikálni.

A TSMT-módszer használatával az organikus éretlenség hamarabb elmulasztható, és az elért fejlődési eredmények tartósabban megszilárdulnak, ezután jobban lehet erre építeni speciális felzárkóztató terápiákat (a gyermek magasabb szinten, jobb figyelmi-megértési, utánzási, emlékezeti képességgel hamarabb fog fejlődni a többi terápia hatására, mint az alapozó TSMT-szenzomotoros fejlesztés nélkül).

 

MAES terápia ( Movement Analysis and Education Strategies )

A MAES terápia a Bobath kezelés alapelveire épül és azokkal a gyerekekkel foglalkozik akik kora gyermekkori agykárosodást (CP) szenvedtek. A  gimnasztika, Halliwick módszer és a lovas terápia alapelemeiből fejlesztette ki Jean-Pierre Maes, Londonban élő belga szakember.

A terápia egyik legfontosabb szempontja, hogy minden egyénre külön mozgássort alkalmaz, annak sérülése és az éppen adott fejlődési szintje szerint.

Célja az egyén koordinációjának és mozgásának javítása rövid és hosszú távon egyaránt.  A szülő megtanulhatja a terápia ideje alatt, hogy hatékonyabb módon pozicionálja a gyerekét, megkönnyítve ezáltal a gyerek mozgását.

 

Pfaffenrot-féle manuális terápia

A Pfaffenrot-féle manuális terápiát, más néven szinergikus reflexterápiát Dr Waldemar Pfaffenrot alkotta meg a 80-90-es években. Elsősorban a mozgásfejlődésükben elmaradt és  központi idegrendszeri sérült gyerekeknek lett kifejlesztve a módszer, melynek legfőbb tünete az izomtónus eloszlás zavara. A technika ötvözi a miofasciális technikát,  az akupresszúrát és az ízületi mobilizációt. A terápia több anatómiai struktúrán dolgozik: miofasciális szöveteken, izmokon, ízületeken, kötőszöveteken, chi meridiánokon valamint a különböző szövetek receptorjain.

Célja a patológiás testtartás és mozgásfunkció korrekciója.

Mezítlábas Park

Központunk különlegessége, az Erdély szerte elsőként megvalósított terápiás ösvény. A 3 évvel ezelőtt mezítlábas használatra készült ösvény, egy gyönyörű kertben: hárs, juhar, gesztenye és fenyőfák között kanyarog.

Ajánlott minél gyakrabban, minél több kört megtenni rajta, tulajdonképpen mindenkinek: gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt. Köztudott, hogy már maga a mezítláb járás is erősíti a láb és talp izmait, de ezeken a felületeken való járkálás sokkal összetettebb izommunkát és tudatos koncentrációt kíván meg mint a  sima terep vagy a cipőben járás. Ezáltal jótékony hatást fejt ki testtartásunkra, egyensúly érzékünkre, javítja koordinációs készségeinket, serkenti a vérkeringést és mindig játékos jókedvre derít. A 34 különböző  járófelületen – többek között homok, kavics, kövek, tégla, faágak, toboz, szalma, cölöp, víz, henger – való mezítlábas séta, a talpunkon koncentrálódó idegvégződések és vérerek  erős ingerlését okozza felfrissítve, összehangolva egész szervezetünk működését. Az ösvény megtétele bizonyos fokú kihívást is jelent: az egyre nehezedő felületek, a durvább és talpunknak szokatlanabb anyagok fokozzák a kíváncsiságot, a kalandvágyat és a motivációt is.

mezitlab

11242200_769182673198012_8810352260496999131_o-001

mezitlab2

 

Fejlesztő játékok :

A gyermekek számára a játék a legfontosabb napi elfoglaltság. A játék a gyermek számára egyszerre munka, tanulás és szórakozás.

Játszani jó. A játék a felhőtlen öröm forrása és emellett komoly hatással van a gyermek fejlődésére.

A játék fejleszt is : elősegíti a mozgásos és értelmi képességek fejlődését, a gondolkodási folyamatok megindulását.

 

NAGYLABDA ( BOBATH LABDA ) :

Legyen az bármilyen színű, nagyságú a gyermekek egyik legkedveltebb eszköze.

Fontos egyensúlyi ingerekhez juttatják a gyermeket és ezek egytől egyig az idegrendszert érlelik.

TRAMBULIN :

Vesztibuláris érzékelést fejlesztő, segíti az idegrendszer fejlődését. Fejleszti a ritmusérzéket.

ALAGÚT :

Mászásra ösztönző fejlesztő eszköz.

BILLENŐPAD:

Mezitláb fejlődik a taktilis érzékelés ( stimulálja a talpban lévő idegvégződéseket ), egyensúlyérzék fejlesztő.

HINTA :

Egy hatékony eszköz amely szórakoztat, ringat de egyben fejleszt is.

Kiválóan stimulálja a megállás-újralendülés mozzanatát.

Fejleszti az idegrendszert, a mozgáskoordinációt, segít a mozgások inditásának valamint megállításának a megtanításához.

GÖRDÜLŐ DESZKA :

Segítségével láthatóvá válik, hogy a primitív reflexek leépültek-e vagy még fejlesztésre szorul a gyermek ezen a téren.

LABDAFÜRDŐ :

Nagy mennyiségű taktilis és vizuális ingert közvetít a gyerek felé, fejlesztve a keresztcsatornákat.

FINOMMANIPULÁCIÓS ESZKÖZÖK :

A különböző méretű és funkciójú játékok a fogási mechanizmust, a kézmozgások ügyességét és a szem-kéz koordinációt fejlesztik.

Fejlesztésére ujjtornát, kreatív foglalkozásokat, festést, gyurmázást alkalmazunk.

Gördeszkán lehet gurítani, trambulinon rugóztatni, plédbe tekerni, majd kiforgatni- ezek a játékok mind az idegrendszer fejlődését segítik elő.

A mozgás és a beszéd szorosan összefüggnek, ezért a foglalkozásokhoz sokszor mondókákat, éneket kapcsolunk, ezáltal a beszéd- és a mozgásintegráció megfelelően alakul.