Hidroterápia

Központunk rendelkezik egy gyerekmedencével, melynek köszönhetően a nyári hónapokban lehetőség van hidroterápiás kezelésekre.

A víz az emberi szervezet minden típusú funkciójára hatással van: motoros, szenzoros, vegetatív, pszichés, szociális, ennek alapján érthetően a vízben való terápia (hidroterápia) alkalmazható egészséges, csupán koraszülött vagy részképesség-zavarokkal élő gyerekeknél, akik fejlettségükben egy-egy területen elmaradnak kortársaik mögött és később nem teljesen iskolaérettek, koncentrációképességük, monotóniatűrésük kisebb, nehezebben illeszkednek be társaságba. A hidroterápiához kapcsolódó neurológiai szűréssel akár a diszlexia is megakadályozható. Segítségével kialakul a térérzék, a sorrendiség, egymásutániság megtanulása.

A módszer hathatós segítséget kínál mozgássérültek számára is. Érkeznek spasztikus izmok vagy végtaghiány miatt mozgáskorlátozott gyerekek, féloldali sérültek is, ilyen esetben a hidroterápia azért különleges, mert a sérült gyerek a vízben elfeledkezik gátolt mozgásáról, és később a szárazföldön is sokkal biztonságosabban mozog.  Minél korábban kezdik a terápiát, annál inkább kihasználható az agynak az a tulajdonsága, hogy a sérült részek funkcióját más területek vegyék át.

A vizet a felhajtóereje és kellemes simogatása, ami egy állandó taktilis (tapintási) inger, nagyon alkalmassá teszi arra, hogy a megtanulandó nagymozgásokat ebben a közegben sajátítsa el a sérült kisgyerek. A kicsik még nagyon formálódó, plasztikus központi idegrendszerének fejlődése szempontjából lényeges annak a fülben elhelyezkedő egyensúlyszervnek, illetve a helyzetérzékelő (azaz vesztibuláris) rendszernek a működése, ami az agy számos területével áll kapcsolatban. Így a vesztibuláris rendszert érő ingerek a dominóelvnek megfelelően a teljes idegrendszeri mozgásirányítás fejlődését segítik. Nem véletlenül szeretik a kisgyerekek, ha hintáztatják, pörgetik, forgatják, dobálják őket. Ugyanezeket a mutatványokat a vízben is kedvelik.