Pszichoterápia

A pszichoterápia gyógymód a lelki problémák, magatartászavarok kezelésében és gyógyításában.

A pszichoterápia olyan kommunikációs kapcsolat pszichoterapeuta és kliens között, amelyben a kommunikáció arra irányul, hogy kliens képessé váljon addig megoldhatatlannak tűnő, környezetéből, viselkedéséből vagy személyiségéből fakadó problémákat megoldani. A pszichoterápiában minden a kliens beleegyezésével történik, beleértve a célok kitűzésétől a célok eléréséhez vezető módszerekig. Lényege, hogy a kliens erői, rejtett képességei és lehetőségei kibontakozhassanak.

minilogo

A pszichoterápiás kezelésre jelentkezők leggyakoribb panaszai:

 

gyakori szorongás és félelem, feszültség, alvászavar, koncentráció csökkenése, feledékenység, gátlásosság, kisebbségi érzés, indulatosság illetve az attól való félelem, nemet mondani nem tudás, feladatoktól való félelem, hatalmi pozícióban lévő emberektől való félelem, féltékenység, az érzelmek kimutatásától való félelem, potenciazavar, frigiditás, párkapcsolati problémák stb.

 

Ezek a problémák nagy része mindenkinek az életében előfordul hosszabb-rövidebb ideig. A különbség csak annyi, hogy a pszichoterápiára jelentkező embereknél e problémák közül egy vagy több régóta vagy gyakran jelentkezik és ez megkeseríti vagy megnehezíti az életét.

 pszichoterapia2

 

A modern pszichoterápiák alapfeltevése, hogy a tüneteket rossz beidegzések, hibás viselkedések, téves következtetések és nem megfelelő érzelmi reakciók okozzák. A pszichoterápiában a pszichoterapeuta segítségével ezeket a tünetek hátterében álló problémákat feltárják, és közös megegyezéssel módosítják. A pszichoterápia ilyen értelemben egy tanulási folyamat, egy tréning, amelyben a korábbi rossz helyzetmegoldásokat és helyzetértelmezéseket felváltják olyanokkal, melyek jobban segítik a hatékony alkalmazkodást.

 

A pszichoterápiák egyik fontos “segédeszköze” a relaxáció megtanítása a páciensnek. A relaxáció egy olyan ellazulási technika, amelynek segítségével a szorongás megszüntethető.

 

A pszichoterápiás kezelés fajtái:

 

Egyéni terápia:

Célja azoknak a régóta fennálló vagy átmeneti lelki problémáknak, tüneteknek a megoldása, melyek tartósan vagy ismételten megnehezítik, megkeserítik az életet.

 pszichoterapia3

Párterápia:

A házaspárok között évek óta meglévő, tartós feszültségek, indulatok megoldása a célja.

 couplestherapy

Családterápia:

A család tagjai között jelenlévő tartós feszültségek, problémák megoldása a célja.

 family therapy

Csoport-terápia:

Pszichodráma csoport tartós pszichés problémáktól vagy pszichoszomatikus betegségben szenvedőknek.

A pszichodráma az egyik leghatékonyabb csoport-pszichoterápiás módszer. Valós élethelyzetek ismételt átélésével lehetővé válik a problémák felszínre kerülése, azok régi gyökereinek megtalálása és a problémák végleges megoldása. A pszichoterápia mindig kezeléssorozat, ülésekben történik. Az ülések gyakorisága és időtartama előre rögzített. A pszichoterápiás ülés időtartama alapesetben 60 perc, melyből a beteggel töltött idő 45-50 perc. Egyes módszereknél dupla (például ambuláns csoport-pszichoterápia, családterápia) illetve tripla (pszichodráma, családterápia) ülésekkel helyes dolgozni. Bizonyos módszerek, illetve szupportív terápiák esetében indokolt lehet a felezett ülés (25-30 perc).

minilogo

A terapeuta és a páciens közötti megbeszélés alapján rögzítik a terápiás módszert, az ülések idejét, gyakoriságát és a terápia várható hosszát. A terápiára történő megállapodás és a kliens felvilágosítása elengedhetetlen.