A gyermekek egészséges és eltérő fejlődésérőlSzeptember középéig várják szülők, pedagógusok, pszichológusok jelentkezését a csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ támogatására létrehozott Prosperitas Vitae Egyesület képzésére, amelyen a gyermekek egészséges és eltérő fejlődéséről szerezhetnek elméleti és gyakorlati ismereteket – tájékoztatott Sógor Enikő.

A hat hétvégén zajló, szeptember 19-én kezdődő, egy-egy alkalommal 16 órás képzést nyújtó program a Virágzó közösségek felé címet viseli, és megszervezésére a Bethlen Gábor Alapnál nyert hatszázezer forintos támogatást az egyesület, amely ezt az összeget saját forrásból és a jelentkezők által fizetendő részvételi díjjal egészíti ki.

Fontos tudatosítani, mitől fejlődik a gyermek

Sógor Enikő, az egyesület elnöke kifejtette, ötven-hatvan éves amerikai korai intervenciós projektek következtetése, hogy igen fontos tudatosítani a szülőkben, mitől fejlődik jól a gyermek. Ezek a tapasztalatok azt is mutatják, az, hogy egy felnőtt hogyan állja meg a helyét az életben, nagy arányban függ attól, hogy kora gyermekkorban milyen környezet vette körül, mennyire volt ez elfogadó, gondoskodó és milyen mértékben kapta meg a gyermek a korának megfelelő stimuláló ingereket. Az érzelmileg támogató, biztonságot adó otthoni és oktatási környezet megteremtése a speciális szükségletű gyermekek fejlődése esetén hangsúlyosan fontos. A feltétel nélküli elfogadás, a személyes igényekre hangolódó hozzáállás a leghatékonyabb „fejlesztő eszköz”. Hogy valaki mennyire tudja a képességeit kamatoztatni, attól függ, érzelmileg mennyire érett, ezt pedig kora gyermekkorban lehet megalapozni és iskoláskorban megerősíteni, ezért nagy szerepük van ebben a szülőknek, pedagógusoknak – mutatott rá az egyesület elnöke.

Elméleti és gyakorlati jellegű képzés

Sógor hangsúlyozta, a nemsokára induló képzésen három nagy területen nyújtanak az előadók a szülőknek, szakembereknek elméleti (igény szerint specifikus), gyakorlati tudnivalót: az egészséges fejlődés feltételeiről, az eltérő fejlődés jeleiről, illetve a megelőzésről, az egészséges fejlődést elősegítő módszerekről és az eltérő fejlődésű gyermekek fejlesztési, integrálási lehetőségeiről. A képzésről a www.korai.ro honlapon szereplő elérhetőségeken lehet további információkat igényelni.

Úgy érzi, elvégezte a feladatát

Családjával együtt egy időre külföldre költözik, ezért nem látja el a továbbiakban a csíkszentmártoni központ vezető tisztségét Sógor Enikő. A pszichológusként a központ irányítását négy éve végző szakember fizetés nélküli szabadságra távozik a csíkszeredai kórházhoz tartozó intézménytől. Mint mondta, úgy érzi, hogy valójában elvégezte a feladatot, amire négy évvel ezelőtt a kórház és a központ elindulásánál tevékenykedő Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felkérte, éspedig, hogy indítsa be és legalább két évig működtesse ott a tevékenységet. Úgy látja, sikerült létrehozni a központot: egy jól működő koncepciót kialakítani, felszerelni megfelelő szaktudással és speciális eszközökkel, annak ellenére, hogy teljesen a semmiből kellett építkezni. Kollégái jól végzik a munkájukat, szakembereik fel tudnak mérni és el tudnak látni minden erre rászoruló gyermeket, gyógypedagógiai, pszichológiai és mozgásfejlesztő terápiát végeznek, ugyanakkor továbbra is rendszeresen vizsgál majd a központban a rég idejáró két magyarországi ideggyógyász. A gond továbbra is az, hogy kevesen vannak, mintegy 110 gyermeket tudnak folyamatosan ellátni, ennél pedig sokkal nagyobb az igény – mondta Sógor Enikő, aki továbbra is betölti a központ tevékenységét kiegészítő, képzéseket, táborokat, konferenciákat és egyéb közösségi programokat szervező Prosperitas Vitae Egyesület elnöki tisztségét. A központ vezetésére ezután fognak megoldást keresni.

forrás: szekelyhon.ro


Vissza

Íratkozz fel hírlevelünkre