Hargita Megyei Kora Gyermekprogram- működési célú pályázat-szakmai beszámoló



A pályázat elsődleges célja az előző években elkezdett szűrőmunka folytatása, az ágazatok közti szakmai kommunikáció (fejlesztő szakemberek-szakorvosok-közösségi asszisztensek) erősítése, illetve korai fejlesztő tevékenység folytatása, fenntartása volt. A világjárvány hozta korlátozások miatt más formában tudtuk ezen tevékenységeinket folytatni.


Futamidő: 2020.jún 1-2021.máj 30

A szűrőmunkát már nem engedte a kialakult helyzet, hogy terepen folytassuk, azonban a szűrő módszerünket sikerült több helységben átadnunk, így Csíkszeredában,Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson. A módszer átadása során bemutattuk a módszer elméleti hátterét, eddigi tapasztalatainkat, illetve a gyakorlatban is kipróbálhatták a résztvevők. Minden szükséges dokumentációt a rendelkezésükre bocsájtottunk (beleegyező nyilatkozatok, szóróanyagok, felmérőlapok, stb.).

Célunk, hogy az egész megyébe kiterjesszük módszerünket, melyet minden tanintézmény pszichológusa, gyógypedagógusa, logopédusa, illetve óvóodapedagógusa könnyedén használhat, illeteve a kiszűrt gyermekeket továbbkűldheti központunkba. Ennek eredményeként, munkatársaink 50 kiszűrt gyermeket mértek fel komplex felméréssel, szükség esettén továbbkűldték szakorvoshoz, illetve elkezdték fejlesztésüket.

A pandémia alatt a megfelelő higéniai szabályok betartásával a gyerekek egyéni fejlesztését tudtuk vállalni.

 Ugyanakkor folytatuk a családorvosokkal-, közöségi asszisztensekkel- és a szülőkkel való  munkát is, ezt főként az online térben tudtuk megtenni.

Ennek érdekében hoztuk létre a melletted.ro honlapot, ahol a sok hasznos információ mellett ingyenes pszichológiai tanácsadást ajánlunk fel egészségügyi dolgozóknak, eltérő fejlődésű gyermekek szüleinek, mivel ők fokozottan veszélyeztetett helyzetbe kerültek.








Vissza

Íratkozz fel hírlevelünkre