A gyermekmentő szolgálat támogatásával a jelenleginél sokkal több csíki gyermek kaphat hathatós segítségetA Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) támogatása által a jelenleginél sokkal több fejlődési zavarral vagy más, fejleszthető rendellenességgel küzdő csíki gyermek kaphat segítséget – számolt be hétfői közös sajtótájékoztatóján az NGYSZ és a Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ.

Sógor Enikő, a Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központtal karöltve működő Prosperitas Vitae Egyesület elnöke a találkozón elmondta, a korai fejlesztés, a kora gyermekkori intervenció lényege, hogy minél hamarabb segítséget nyújtsanak azoknak a gyermekeknek, akik fejlődési zavarral vagy más, fejleszthető rendellenességgel küzdenek.

A szakember szerint a kora gyermekkor soha vissza nem térő alkalom a minél egészségesebb fejlődéshez, a 0-tól 5–7 éves korig terjedő időszakban ugyanis fokozott mértékben korrigálható, regenerálható, fejleszthető az idegrendszer.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat támogatása lehetővé teszi, hogy a jelenleginél sokkal több csíki gyermek és család kapjon időben hathatós segítséget. Az intézmény vállalta, hogy a Prosperitas Vitae Egyesület hat újonnan felvett, korai fejlesztő szakember bérét egy évig biztosítja.

Ezáltal jelentősen megnő az intézmény kapacitása: több gyermeket tud ellátni, ugyanakkor a halmozottan sérült gyermekek komplexebb foglalkoztatásban részesülhetnek, vagyis személyre szabott igény szerint hetente több alkalommal, több terápián vehetnek részt.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke emellett arról is beszélt, hogy a szolgálat több évtized óta támogatja a szervezetet, mivel fontosnak tartja a munkájukat. A csíkszentmártoni Gyermekközpont épületének – amelyben jelenleg Csíkszentmárton község óvodája, egy számítógépes klub, a Csibész Alapítvány által működtetett Leányanya Otthon, napközi otthonos óvoda, valamint a Korai Fejlesztő Központ működik – építéséhez, fenntartásához és fűtéséhez 1999–2009 között összesen 473 127 404 forint támogatást nyújtott.

Az NGYSZ gyermek-neurológusával ezenkívül folyamatosan támogatja a szervezet által felújított Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központot.

forrás: szekelyhon.ro


Vissza

Íratkozz fel hírlevelünkre