BGA – Magyar családok éve program – Gyermekút program – 2018 június – 2019 február



A BGA által biztosított 35 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból egy olyan teljesen hiányzó űrt sikerül betölteni, amelyre nagy szüksége van az erdélyi közösségnek. A projekt folyamán több síkon igyekszünk az Egyesület tevékenységi körét bővíteni, egy egységes gyermekút programot kialakítani, amely során minden gyermeknek lehetősége nyílik időben eljutni szakemberhez.

A projekt első lépése a Csíki régió összes óvodájában a 3-4 éves gyermekeket felmérni egy egységes szűrő programmal. A fejlődési rendellenességgel rendelkező gyermekek számára újabb vizsgálati lehetőséget biztosítani Központunkban, és ha szükséges további terápiás foglalkozásokat is. A tanfelügyelőségről kapott adatok alapján 1600 gyermek szűrését fogjuk elvégezni januárig. A szűrések folyamán a gyermekek szüleinek, óvodapedagógusainak ismeretterjesztő anyagokat fogunk átadni és szakmai továbbképzést, workshopot felajánlani.

A projekt következő lépése a családorvosok, asszisztensek és közösségi aszisztensek képzése. Február 8-9 között a Hargita megyei családorvosok és asszisztenseik számára szakmai konferenciát szervezünk, ahol a meghívott, főként magyarországi előadók a korai felismerés és fejlesztés, szűrésben rejlő lehetőségekről fognak előadásokat tartani. A konferencia után elindítunk egy 40 órás képzést, elsősorban a családorvosok mellett dolgozó asszisztensek és közösségi asszisztensek számára, amely során elsajátítják a magyarországon sikeresen alkalmazott védőnői szűrés alapjait és reményeink szerint beépítik a mindennapi munkájukba.

Ez a projekt adott arra is lehetőséget, hogy az egyesület részére vásároljunk egy 8+1 személyes autót, amellyel a szűrő program mellett meg tudjuk oldani az arra rászoruló gyermekek fejlesztésre szállítását és hazavitelét is.



Vissza

Íratkozz fel hírlevelünkre