Európai fogyatékossági kártya

2016. októberétől a Hargita megyei fogyatékosok is igényelhetik az európai fogyatékossági kártyát.

A kártya biztosítja a fogyatékosoknak a kulturális, sport- és szabadidős rendezvényeken való ingyenes részvételt az Európai Unió azon országaiban, melyek részt vesznek a Mobilitás biztosítása a fogyatékos személyeknek Romániában és Európában című projektben: Románia, Szlovénia, Belgium, Ciprus, Olaszország, Esztónia, Finnország és Málta.

Az európai fogyatékossági kártyát következő személyek vehetik igénybe:
  • A súlyosan, hangsúlyozottan, közepesen vagy enyhén fogyatékos gyerekek, az érvényes fogyatékosságot megállapító igazolás alapján;
  • A súlyosan, hangsúlyozottan, közepesen vagy enyhén fogyatékos felnőttek, az érvényes fogyatékosságot megállapító igazolás alapján;

Az európai fogyatékossági kártyát kérvény alapján állítjuk ki. A jogosult személyek írásos kérvényt nyújtanak be a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság Csíkszereda, Zöld Péter út 6-os szám alatti iktatóhivatalába, vagy elküldik kérvényüket a cardeudizabhr@gmail.com e-mail címre. Kapcsolattartó személyek: Bara Barna (tel. 0733-553074) și Ráduly Lajos (tel. 0733-553073).

A kérvény a következőket kell tartalmazza:  
  • Lakcím illetve tartózkodási cím, a személyi igazolvány sorozatszáma és száma (seria și nr. B.I/C.I.), kiskorúak esetében a születési bizonyítvány (keresztlevél) száma, valamint az őt törvényesen képviselő személy lakcíme vagy tartózkodási címe, és a személyi igazolványának a sorozatszáma és száma;
  • A fogyatékosságot megállapító igazolás száma és érvényességi ideje, valamint a dokumentumot kiállító intézmény neve;
  • Vezetékes vagy mobil telefonszám és e-mail cím;
  • A kérvényező, vagy az őt törvényesen képviselő személy aláírása;

A kérvény mellé egy személyazonossági típusú friss fényképet kell csatolni.

A kérvényt benyújthatják a fogyatékosok a szülei, törvényes képviselői, a gyámjuk, illetve az a civil szervezet is, melynek tagja a fogyatékos személy. 

A bentlakásos rendszert igénybe vevő súlyosan, hangsúlyozottan, közepesen, vagy enyhén fogyatékos gyerekek esetében a kérvényt kitöltheti az őt törvényesen képviselő személy, vagy adott esetben a központ vezetője.

A bentlakásos rendszert igénybe vevő súlyosan, hangsúlyozottan, közepesen, vagy enyhén fogyatékos felnőtt esetében a kérvényt kitöltheti a fogyatékos személy, az őt törvényesen képviselő személy, vagy adott esetben a központ vezetője illetve igazgatója.

Az európai fogyatékossági kártya névreszóló, átruházhatatlan és 2017.01.01.-től érvényes egészen 2020. augusztusáig. Országos szinten 50.000 kártyát, ebből Hargita megyében 1000-et bocsájtanak a fogyatékos személyek rendelkezésére.

Az európai fogyatékossági kártya használói csak a nemzeti és európai szinten tárgyalt előnyöket igényelhetik. Ezeket a projekt honlapján: www.dizab.eurocard.gov.ro  mutatják be.
Vissza

Íratkozz fel hírlevelünkre