Újranyitotta kapuit a Korai Fejlesztő KözpontA Hargita Népe írt rólunk

10 éve kezdte el működését a Csík­szeredai Megyei Sürgősségi Kórházhoz tartozó hiánypótló Korai Fejlesztő Központ Csík­szentmártonban. Azóta több szakemberrel és többféle projekt megvalósulásával gazdagodott a korai fejlesztés átfogó rendszere, a gyermekek személyes fejlődésének előmozdítása és a családok támogatása érdekében. A központ szakemberei a vírushelyzetnek köszönhetően az utóbbi két hónapban online beszélgetések, útmutatások, konzultációk, feltöltött gyakorlatok, játékok által próbálták tartani a kapcsolatot a családokkal, tegnaptól azonban folytatódnak a személyes kezelések.

A csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központ elsődleges tevékenységei közé tartozik a 0 és 7 év közötti gyermekek fejlődési rendellenességeinek vizsgálata, azonosítása és kezelése. A központot egyrészt a megyei kórház itt működő két ambuláns rendelője, valamint a Prosperitas Vitae Egyesület tartja fenn.

Későre ismerik fel a fejlődési rendellenességeket
Sógor Enikő, a Korai Fejlesztő Központ alapítója és a Prosperitas Vitae Egyesület elnöke kifejtette: Romániában a korai fejlesztés és a kora gyermekkori betegségek szűrése és felismerése gyerekcipőben jár, mivel nincs egy jól kidolgozott szűrő-, jelzőrendszer és nem fektetnek hangsúlyt az optimális korai fejlődés támogatására, a problémák kialakulásának megelőzésére, kezelésére, illetve nem működik a Magyarországon jól bevált védőnőrendszerhez hasonló közösségi asszisztenshálózat sem. Ezek hiányában a gyermekek 50-60 százalékánál csak akkor azonosítják a fejlődési rendellenességeket, mikor már elkezdik az iskolát, holott a leghatásosabban 3 éves vagy legkésőbb 7 éves korig lehet ezeket a problémákat korrigálni vagy enyhíteni.
– A problémák korai felismerésének céljával óvodai szűrőprogramot dolgoztunk ki, melynek keretében a Csíki-medence 58 óvodájában a 3 és 4 éves gyermekek kognitív, nyelvi és szociális fejlődési területeit vizsgáltuk. A felmért gyermekek 22 százalékánál megállapítottuk, hogy egy vagy több fejlődési területen problémával küszködnek. Mindezen családoknak ingyenes vizsgálatot javasolt az egyesület, a lehetőséggel viszont csak kevesen éltek – mutatott rá Sógor Enikő pszichológus.

Hosszú távú tervek
Mint megtudtuk: a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatósággal közösen, és a magyar kormány pályázati támogatásával védőnői hálózat kialakításán is dolgozik az alapítvány. Elkezdték a megyében jelenleg tevékenykedő 34 közösségi asszisztens képzését, amely arra irányul, hogy a várandósság alatt segítsék a kismamákat, és a gyermek fejlődését legalább iskoláskorig.
– Ugyanakkor a programunk részeként annak érdekében, hogy az egész megyében elegendő létszámú közösségi egészségügyi asszisztenst alkalmazzanak a községek, helyszíni szakmai kerekasztalok szervezése során rámutatunk a helyi közegészségügyi és szociális programok fontosságára, a közösség összefogásban rejlő erejére – mondta Sógor Enikő.
Legalább 200-220 ilyen szakember kellene legyen a megyében.
– Hosszú távú terveink között szerepel továbbá, hogy létrehozzunk egy megelőző és fejlesztő szolgáltatás hálózatot. Ennek megvalósításában a magyar kormány mellett a megyei tanács és a helyi önkormányzatok támogatására is szükségünk volna. Községenként többféle szakemberekből álló csapatokat hoznánk össze, megszólítva az illető helység elöljáróit, a polgármesteri hivatal által alkalmazott szociális referenst, az iskolai orvost, a közösségi asszisztenst, a családorvost, illetve olyan szervezeteket, amelyek a helyi családokkal, gyermekekkel foglalkoznak, ha vannak ilyenek. Ezek a szakemberek, szervezetek – egy közös szemléletmód és tudás átvétele után – együttműködve hatásos családsegítő munkát tudnának végezni, ennek részeként pedig családi kuckókat is működtetnénk, előadásokat tartanánk, programokat szerveznénk az illető községekben a közösségi asszisztensek koordinálásával. Mindezen programok a szűrés és megelőzés mellett a gyermekek korai fejlesztésének elérhetővé tételét is szolgálnák – foglalta össze a szakember. Hozzátette: a kórház vezetőségével – az intenzív terápiára szoruló gyermekeknek, főleg azok számára, akik nem érhetik el az ambuláns terápiákat – a Korai Fejlesztő Központ felső emeletére egy 10 ágyas kezelő létrehozását is megálmodták, ahová a gyermekek beköltözhetnének a kezelés idejére.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat orvosai is segítenek
Az egyesület elnöke rámutatott, hogy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat orvosai is segítik a központ tevékenységeit, a szervezet évente két alkalommal, minden májusban és októberben ellátogat önkéntes orvosaival a Székelyföldre, hogy az itteni gyermekek körében szűrővizsgálatokat végezzenek. A Korai Fejlesztő Központban egyébként hetente 120 gyermek kezelése folyik, a jelenlegi helyzetben a kezeléseket természetesen a kötelező egészségügyi szabályokat betartva folytatják. Fokozott figyelmet fordítanak a higiéniára, a fertőtlenítésre, maszkok használatára s a kötelező távolságok betartására a központ munkatársai. Hamarosan, a megyei tanács támogatásával felújításra kerül a központ belső terápiás medencéje is, amelyre évek óta nagyon nagy igény van.

A korai fejlődés nagyon sérülékeny
– Nagyon fontos, hogy legalább a megyében prioritássá tegyük a kora gyermekkori fejlődés támogatását. A korai fejlődés ugyanis nagyon sérülékeny és elsősorban a babát körülvevő közvetlen környezet minősége alakítja, amelyet azonban a nagyobb közösség működése határoz meg. Egy gyermek felneveléséhez egy egész falu kell!
Minden egyes gyermek esetében életreszólóan fontos, hogy mi történik az első életévekben. Ekkor dőlhet el életre szólóan, hogy mennyire lesz lelkileg, fizikailag egészséges és teljesítményekre képes. Ekkor alapozódnak meg a legfontosabb készségeink, a személyiségünk – fejtette ki Sógor Enikő.
A szakember azt is elmondta: gondoskodó, támogató, megfelelő ingereket biztosító, stresszmentes környezet kell már a magzati korban az optimális fejlődéshez. Vagyis olyan közösségekre van szükség, ahol a fiatal családokra odafigyelnek, és olyan családok kellenek, ahol az anya támogatva van, hogy stresszmentesen figyelhessen gyermekére. Eltérő fejlődésű gyermekek esetén ez még fokozottabban igaz, de tudnunk kell, hogy a nem megfelelő környezeti hatások a legegészségesebb gyermekek korai fejlődését is rossz útra terelhetik.
– Postmodern életformánk sok szempontból családellenes és fontos, hogy odafigyeljünk közösségként, szakemberként a hiányosságok pótlására, kiegyenlítésére. Ha elsősorban összefogással, szemléletváltással biztosítjuk a megfelelő szolgáltatásokat, amelyek kivédhetik a problémákat, illetve enyhíthetik azokat, akkor mindent megtettünk gyermekeink optimális fejlődéséért, és így a „falu”jövőjéért – fűzte hozzá zárógondolatként Sógor Enikő.

Barabás Emőke

Az idézett szöveg forrása: https://hargitanepe.eu/ujranyitotta-kapuit-a-korai-fejleszto-kozpont/?fbclid=IwAR34KGTFXICBLhCfawJIehj-bL_w981IN2E3FSpZ0Dqbx2O6Dv3HHJRCmfsVissza

Íratkozz fel hírlevelünkre