MOL Gyermekgyógyító Program: Kapcsolódás a világgal hangok általA HargitaNépe írt legújabb projektünkről

Huszonötezer lej értékű támogatást nyert a Csíkszentmártonban működő Prosperitas Vitae Egyesület és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházhoz tartozó Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ idén januárban. Az egyesület a MOL Gyermekgyógyító Program keretén belül, valamint a Közösségért Alapítvány segítségével kapta a támogatást a Kapcsolódás a világgal hangok által című projektjével. A projektről, megvalósításokról Molnár Annamária pszichológus számolt be lapunknak.

Molnár Annamária elmondta: a pályázati összeg nagy részét egy különleges esz­közre, a Soundbeamre költötték, amelyet Angliából rendeltek meg, azonban amire megérkezett az eszköz, és elkezdhették volna használni, már nem fogadhattak gyerekeket. A karanténidőszakban viszont részt tudtak venni egy online képzésen, amelyet Adrian Price, a módszer kidolgozója tartott a csapatnak.

– A tanév kezdetével sikerült elindítani programunkat, amelyben harmincnégy gyerek vesz részt. Heti rendszerességgel, egyéni fejlesztés formájában, kiegészítő terápiaként használjuk, más terápiákkal társítva. A programban részt vevő gyerekek diagnózisuk alapján nagyon sokszínűek: van közöttük autizmus spektrum zavarral, ADHD-val, megkésett beszédfejlődéssel, mozgásfejlődéssel, szenzoros feldolgozási zavarral, értelmi akadályozottsággal élő, szorongó, tikkelő, mozgáskorlátozott gyermek. A Soundbeam nagyszerűsége abban rejlik, hogy nagyon sokféleképpen használható – fejtette ki a pszichológus.

Mint Molnár Annamária elmondta, akár fizikai kontaktus nélkül, csupán mozgás által megszólaltatható, nem kíván semmiféle zenei tehetséget, az egyszerű mozdulatok által előállított adatokat alakítja jelekké és rendezi élvezhető, kellemes dallammá.

– Ezt úgy kell elképzelni, hogy a gyermek egy szenzor előtt végez különböző mozgásokat, bármely testrészével – ezek a mozdulatok akár nagyon minimálisak is lehetnek –, és ebből egy jól kivehető dallam keletkezik. Az eszközön alapból több dallam közül lehet választani, de arra is lehetőség van, hogy mi rakjuk rá egy kedvenc dalocska dallamát, vagy éppen mi komponáljunk egy dallamot – mondta Annamária.

Ugyanakkor az eszközhöz tar­toznak érinthető panelek is: a csík­szentmártoni korai fejlesztőben je­lenleg két ilyen panel van a nyolcból. Mint Annamária mondta, ezeket beszédindításnál használják gyakran, mivel egy érintéssel akár állathangokat tudnak varázsolni, amelyet összeköthetnek képekkel, gyakorolhatják a hangutánzókat, de még sok fejlesztési lehetőség rejlik benne.

– Az, hogy mennyire hatékony egy ilyen terápiás eljárás, számokban nehezen mérhető, inkább a tapasztalatainkra tudunk hagyatkozni. Eddigi tapasztalatunk az, hogy a gyerekek nagyon jól motiválhatók ezzel az eszközzel, felkelti az érdeklődésüket, és olyan tevékenységekben is hajlandók részt venni, amelyeket eddig elutasítottak. A súlyosabban érintett gyerekeknél fontos, hogy saját akaratlagos mozgásokat kezdeményezzenek, és ez az eszköz nagymértékben motiválja őket erre – tette hozzá a pszichológus. 

A korai fejlesztőben minden gye­reknél terápiás célként fogalmaz­zák meg, hogy a gyereknek legyen kedve bekapcsolódni a tevékenységbe, ne csak elszenvedője legyen a fejlesztéseknek. Nagyon fontosnak tartják, hogy minden egyes alkalommal legyen egy kis sikerélményük, mert őket is ez viszi előre, ugyanúgy, mint ép társaikat.

– A projekt másik célcsoportja a központunkba járó gyerekek testvérei voltak, az eredeti terv szerint tábort szerveztünk volna számukra, de a járványügyi előírások nem tették lehetővé. Ezt most kiscsoportos foglalkozások formájában valósítjuk meg. A jövőbeli terveink között van, hogy az eszközt elérhetővé tegyük minden gyermek számára, aki a központunkba jár – ez hetente mintegy száz gyereket jelent. Ugyanakkor a Soundbeam eszköztárát is szeretnénk bővíteni további érinthető panelekkel, így csoportos foglalkozásokon is használhatnánk, illetve egy vizuális vetítőrendszerrel is kiegészítenénk, ezzel is növelve terápiás hatékonyságát – számolt be lapunknak Molnár Annamária.

Az idézett cikk forrása: https://hargitanepe.ro/kapcsolodas-a-vilaggal-hangok-altal/


Vissza

Íratkozz fel hírlevelünkre