Jobb megalapozni az egészséget, mint később javítgatni, ami elromlottAz egészségügy, oktatás, gyermekvédelem, korai fejlesztés területén dolgozó szakemberek, civil szervezetek képviselői és szülők vesznek részt azon a hétvégi konferencián, melynek célja, hogy a korai fejlesztést minél több rászoruló gyermek számára elérhetővé tegyék, és a politikai döntéseket is megpróbálják ebbe az irányba befolyásolni.

„Az utóbbi időszak neurológiai, társadalomkutatási eredményei ráerősítettek arra, hogy az egészséges fejlődés, egyes felnőttkori kompetenciák és az életminőség megalapozása szempontjából a legdöntőbb tényező, hogy mi történik a gyermekkel élete első éveiben. Jobb megalapozni az egészséget, a fejlődést, mint később javítgatni, ami elromlott” − mutatott rá Sógor Enikő, a Prosperitas Vitae Egyesület és a Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ vezetője egy korábbi rendezvényükön.

Elhanyagolt szakterület

Amint arra már többször felhívták a figyelmet, a romániai egészségügyben nem fektetnek hangsúlyt a fejlődési rendellenességek korai megelőzésére és kezelésére, nincs szűrőprogram a fejlődési rendellenességek korai felismerésére. Az oktatás terén a fejlesztést illetően szintén sok a hiányosság, így például nincs elegendő pszichopedagógus, iskolapszichológus, a szülők nem tájékozottak a gyermek fejlődési szükségleteiről, és nincs elegendő speciális osztály vagy iskola sem, főként az enyhébben sérült gyermekeknek, akik nehezen integrálhatók normál tanrendbe. A szociális ellátás terén, noha törvényi előírás, hogy a fogyatékkal élő gyermekeknek biztosítani kell a fejlesztést, támogatást, a rendszer alulfinanszírozott és személyzethiánnyal küzd.

Csak keveseknek elérhető

„Romániában az állam nem biztosítja a rendszeres korai szűrést, a testi-lelki fejlődés folyamatos nyomon követését, gyakran csak a szülőkön múlik, hogy kiderüljön, ha valami veszélyezteti a gyermek fejlődését. Ha kiderül, hogy baj van, akkor sem biztos hogy megfelelő segítséghez lehet jutni. Romániában a fejlődési zavarral élő gyermekek korai ellátása (de a későbbi is nagyrészt) többnyire a szülők vagy külföldi alapítványok által kezdeményezett civil szervezetekre háruló feladat. Nincs államilag működtetett korai fejlesztő hálózat, kevés a speciálisan erre a korosztályra szakosodott szakember és a leginkább rászorultak nem jutnak segítséghez. Vidéken és kisvárosokban, vagy a gyengébb anyagi körülmények között élők egyáltalán nem jutnak hozzá ehhez. Körülbelül 5–10 olyan alapítvány van Romániában, ahol korai fejlesztésre szakosodtak” − összegezte Sógor Enikő, hogy miért kezdeményezték a különböző területeken dolgozó szakemberek összefogását, és miért van szükség a kormányhoz is fordulni a gondok orvoslásáért.

A kormánynak is írnak

A március 23-án és 24-én Csíkszeredában és Csíkszentmártonban zajló, Szakmapolitikai Konferencia a Fejlődő Gyermekért című rendezvényen a szervező Prosperitas Vitae Egyesület és a Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ azt a célt tűzte ki, hogy kritikusan, de építő szándékkal megpróbálják feltérképezni és elemezni a hazai kora gyermekkori szolgáltatásokra és juttatásokra vonatkozó jogszabályokat, illetve a létező állami és civil szolgáltatásokat. Kezdeményezik ugyanakkor egy korai intervenciós műhely vagy érdekképviseleti csoport létrehozását, és a korai fejlesztés kiépítésére vonatkozó javaslataikkal egy záródokumentumot is megfogalmaznak a román kormány irányába.

forrás: szekelyhon.ro


Vissza

Íratkozz fel hírlevelünkre