Lépésről lépésre a hatékonyabb integrációért

Egyesületünk 2013. július 1. – november 31.  között, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság, valamint Hargita Megye Tanácsának támogatásával  egy olyan projektet bonyolít le, amelynek célja a fejlődési zavarral élő gyermekek iskolai  inklúziójához, társadalmi integrációjáhozhoz szükséges készségeinek fejlesztése. A projekt költségvetése 14.000 lej, melyből 10.000 lej a Hargita Megyei Szociális és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság támogatása.

A projekt keretén belül szakembereink, magyarországi gyermekneurológusok segítségével több mint 50 gyermek felmérését végezték el, melyek alapján 40 gyermeknek és szüleiknek ajánlottunk fel csoportos fejlesztést. Az intenzív csoportos fejlesztések szeptember elején indultak el 40 gyermek részvételével. A csoportokat korosztály szerint osztottuk fel. A már iskoláskorú gyermekek két csoportja  délután jár a foglalkozásokra . A két délelőtti csoportunkban viszont 3 és 7 év közötti gyerekek vesznek részt, amelyek között óvodások is vannak.

A csoportos foglalkozások heti rendszerességgel zajlanak, minden gyerek hetente 1 alkalommal vesz részt fejlesztésen. A 3 órás csoportfoglalkozáson speciális torna, valamint kognitív fejlesztés mellett az érzelmi intelligencia kibontakoztatására fektettünk nagy hangsúlyt.

Szülőcsoportjaink beindítása okozott nagyobb nehézséget, mivel, sok esetben nehéz időpontot egyeztetni a szülőkkel, nehezebb motiválni őket arra, hogy csoportfoglalkozáson vegyenek részt. Mostmár elmondhatjuk, hogy ezek a csoportok is hatékonyan működnek és terveink között szerepel a szülőcsoportok kibővítése és még rendszeresebbé tétele, mert mostmár mutatkozik rá igény.

A projekt sikeressége nagyban függ szakembereink profizmusától, valamint a játékos ,bizalomkeltő hangulattól, mely minden fejlesztési órát ural. A gyerekek implicit módon ,játék közben fejlődnek  tanulnak meg másként megnyilvánulni korábban problémát okozó helyzetekben. Januártól tervezzük új csoportok elindítását, mivel a nagyobb gyerekek elértek már egy olyan szintre, ahol már nincs szükség további beavatkozásra, így jövőbeni vizsgálatokkal új gyerekeket fogunk beilleszteni a terápiás foglalkozásokba.

A projekt  jelmondata: Játékosan tanítunk és tanulunk – nevetünk, fejlődünk – együtt és egymásért. Ez a hozzáállás biztosítja azt a mozgósító, bizalomteljes, jó  hangulatot, amit a hagyományos didaktikus módszereken  alapuló foglalkozások nélkülöznek.

 

Támogatóink:   Hargita megyei Gyerekjogvédelmi Igazgazóság és Hargita megye Tanácsa

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>